Så hanterar du en hårddiskkrasch

Det går rysningar ner för ryggraden när du hör ordet hårddiskkrasch. Bilder av förlorad information, kaos och potentiellt dyra förklaringar börjar fladdra framför ögonen. Och verkligheten kan ofta vara värre än du anar om din hårddisk blir skadad eller kraschar. Därför uppmanar alla experter att göra något åt det långt i förväg. Dels göra allt du kan för att det över huvud taget inte ska ske. Men om det värsta skulle hända kan du i alla fall vara förberedd och minska skadan.

En hårddisk kan krascha av flera olika anledningar. Dels har du yttre skada. Du tappar datorn i golvet, spiller kaffe över den eller den hamnar mitt uppe i en eldsvåda. Saker som faktiskt händer i verkliga livet och som du inte alltid har kontroll över. Men det kan också handla om virus eller andra inre problem som gör att disken lägger av eller du förlorar information av andra orsaker. Den positiva sidan på det hela är att det finns hjälp att tillgå. Speciellt om du har varit smart nog att vidta åtgärder långt i förväg.

Få hjälp av de bästa

En av de gyllene reglerna vid en hårddiskkrasch är att sluta använda den. Försök inte fixa den själv eller återhämta din information. Du kan nämligen göra det värre. Istället ska du kontakta experterna och låta dem ta en titt på disken. De kan då avgöra vad som kan göras, om det ens är möjligt eller inte, för att få igång datorn igen. Risken är att om du försöker göra något själv att informationen skrivs över. Disken kan upplevas som tom och därmed kan den så viktiga informationen försvinna rejält. Hitta informationen du behöver på https://www.ibas.com/sv/kontakt/.

Experterna kan däremot först rädda din data och sedan fixa hårddisken. Eventuellt kommer de att ge dig rådet att skaffa en ny. Det går ju inte direkt att säga vad som ska göras, utan allt beror på vad som har hänt. För de flesta är dock informationen bra mycket viktigare än själva hårdvaran. Du kan ersätta en dator men inte vissa saker som försvinner. Som privatperson kan det vara fråga om dina bröllopsbilder, barneTs födsel eller något liknande som är oersättligt. Ibas är proffs på datorer. Gör ett besök på deras hemsida.

Innan paniken sätter in

Datorer kan vara frustrerande. I alla fall när de inte fungerar som du är van vid eller önskar. Men vad som är allra värst brukar vara när du själv är ansvarig för ett problem som uppstår. Det är så lätt hänt att klicka fel och radera fel saker. En del har fikat och gjort allt möjligt bredvid datorn i flera år, så varför skulle olyckan hända just nu. Sedan har många också ångrat sig på att de inte gjorde backup i god tid. Eller lyssnat på de goda råden om vad du ska göra i förväg. PC För Alla skriver i en artikel om hur du ska göra för att undvika en hårddiskkrasch så väl du kan.

Nyckelordet här är så väl du kan. Det är inte möjligt att skydda sig mot alla sorters scenario. Du kan vara försiktig men ibland så sker det olyckor. Grundläggande är att du verkligen gör allt du kan. Ett bra virusskydd kan skydda dig mot utomstående attacker. Bra vanor runt själva datorn är också viktigt. Många arbetsplatser har ett säkerhetsskåp där de låser in alla laptoppar när de inte används. Listan kan bli ganska lång och många anlitar utomstående hjälp för ett komplett skydd.

För trots att datorer och andra elektroniska enheter är så vanliga så har de sina begränsningar. Komponenterna som sitter under det yttre skalet är känsliga och kan gå sönder. Mjukvaran är extremt bra men den mänskliga faktorn är nästan alltid inblandad. Bara för att till och med dagisbarnen vet hur man använder en platta så betyder inte det att du kan vara vårdslös. I alla fall inte när det handlar om personalregister, kundkontakter och dokument eller bilder som helt enkelt inte går att ersätta.

När olyckan är framme

Alla som har upplevt en hårddiskkrasch vet vilka problem det kan leda till. Arbetet stannar upp och du förlorar värdefull tid. För att inte nämna det faktum att många har ganska mycket lagrat på sina datorer. Den goda nyheten är naturligtvis att det finns hopp. I bra många fall så lyckas proffsen rädda det som finns på disken vilket tillåter dig att fortsätta gå framåt. Det finns mycket att ta hand om efter en hårddiskkrasch. Läs mer i denna artikel i PC För Alla.

Det är samma teknik som polisen använder. De har nu en speciell avdelning med forensiska experter som bara sysslar med cyberbrott. Eller som får fram information som kan vara avgörande i en rättegång. Ett vanligt exempel är vårdnadstvister där båda parter vill bevisa att den andra inte är lämplig eller om det förekommit mobbning och våld. När det handlar om olyckshändelser i samband typ en hårddiskkrasch så är du glad att utvecklingen gått framåt så pass mycket.

Tack vare denna professionella hjälp kan du snabbt komma igång med det dagliga arbetet. För bara ett kortare uppehåll kan vara dyrt för en helt vanlig verksamhet. Ju mer du har förberett dig för denna eventualitet ju snabbare går det. Annars kan du få lägga ut en slant för att det inte ska stanna upp allt för länge.

Hålla ett öga på din information

Du tror att allt du raderar försvinner men så är alltså inte fallet. Vilket i sammanhanget är på både gott och ont. Faktum är att du ofta måste ta till speciella program för att verkligen bli av med information som du inte vill spara. Det är så gott som omöjligt för en lekman att klara av. Detta är dock av godo när hårddisken kraschar. Såvida den inte sprängs i bitar så brukar det vara möjligt att hitta fram till den data som fanns på disken.

Men det betyder inte att du ska vara vårdslös. Det vill säga inte bara ta hand om själva datorn och det rum den står i. Du tjänar på att skapa goda rutiner också när det kommer till att spara information. Till och med skolungdomar har idag molnkonton där de slussar upp sina bilder och meddelanden från mobilen. En helt vanlig tonåring går säkert igenom lika mycket information som en verksamhet. Om inte mer, för de är så oerhört aktiva.

Spara det du har

Ett företag bör därför lära sig något från dessa ungdomar. Nämligen att spara information på mer än ett ställe. Molntjänster är bra, för där finns det gott om plats. Se bara till att investera i bra kryptering, eftersom du inte vill att någon annan ska kunna se det. Sedan finns det flera andra bra alternativ för uppbackning. En extern hårddisk som du förvarar någon annanstans, eller andra former av minnesenheter.

För att kunna överleva en hårddiskkrasch behöver du ett antal olika komponenter. Det kan verkligen hjälpa med ett bra system för backup. Ge dina medarbetare de verktyg de behöver för att smidigt kunna lagra informationen på ett säkert sätt. Men vanligtvis så måste du ta hjälp av experterna för att få tillbaka din data vid en krasch. Rör ingenting tills de har sett på enheten. Med deras hjälp kommer du snart att vara på fötter igen.

 

91 thoughts on “Så hanterar du en hårddiskkrasch”

  1. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed
    surfing around your blog posts. In any case I will be
    subscribing to your feed and I hope you write again soon!

Leave a Reply

Your email address will not be published.