Så är HLR-kunskap avgörande för att rädda liv

Det tar bara två timmar. Veckan har 168 timmar, och det enda du behöver göra är att ta två av dessa till att lära dig rädda liv. En grundläggande utbildning i HLR tar inte mycket mer än det. Ingen kan säga att de inte har två timmar till övers, speciellt inte när det kommer till viktiga saker. En långfilm på TV kan lätt ta lika lång tid, i alla fall om du räknar in all reklam.

Med andra ord finns det flera bra anledningar till att ta en HLR kurs och egentligen inga nackdelar. Vad får du då lära dig på en två timmar kort men intensiv kurs? Naturligtvis hur du gör hjärt- och lungräddning, de grundläggande greppen som kan rädda liv. Men ofta så lär de också ut hur du använder en hjärtstartare.

Kroppens viktigaste organ

Hjärtat pumpar blod till kroppens alla delar. Detta för med sig näring och syre, allt samman nödvändigt för att överleva. Därför är det självklart att hjärtstopp är något som bör tas på största allvar. Varje år så drabbar det tusentals personer, och de flesta överlever inte. Om fler personer visste vad de skulle göra vid ett olyckstillfälle kunde säkert många fler räddas. En hjärt och lungräddningskurs till vuxna är något alla har nytta av att gå.

För de som jobbar med barn kan en speciell kurs för dessa små vara aktuell. Principerna är de samma, men barnen är så pass mycket mindre. Se till att välja en kurs där du får med dig HLR, gärna hur en hjärtstartare fungerar och kanske också vad du ska göra om någon satt i halsen. Det handlar hela tiden om att hjärnan och resten av kroppen ska få tillräckligt med syre för att klara sig. En kundreferens kan ge en indikation på om du vänder dig till rätt utbildare eller inte.

Sanna historier som motiverar

Tänk dig att du är ute och joggar en ljummen sommarkväll. Det är inte så mycket folk nere i parken runt badstranden. Plötsligt ser du en kvinna segna ner och bli alldeles stilla. Vad ska du göra? Om du gått en utbildning i HLR så vet du att det är viktigt att komma igång med en gång. Du kan rädda kvinnans liv genom din kunskap. I verkliga livet var det ytterligare ett element som bidrog till att historien fick ett lyckligt slut. Om kvinnan vars liv räddades tack vare HLR. Läs mer i den här artikeln i Aftonbladet.

En annan gång fick en man hjärtstopp på planet. Som tur var hade en medpassagerare med sig en hjärtstartare. Och visste hur den skulle användas. Återigen en solskenshistoria där allt gick bra. Men vad dessa båda erfarenheter har gemensamt är att du måste vara förberedd. Nu går kanske de flesta inte runt med en hjärtstartare. Däremot så finns de tillgängliga på de flesta offentliga platser idag. Många arbetsgivare har installerat dem runt om på kontor och andra arbetsplatser. De finns där, och ju mer du vet om dem desto bättre är det.

Lära sig för livet

Ungdomar uppmanas alltid att tänka på framtiden. Att göra läxor och satsa på att få ett bra jobb. Något liknande kan sägas om HLR. Det handlar om att lära sig för livet. Kanske blir det en helt främmande persons liv. Fast det kan lika gärna vara din svåger eller granne. Rentav ditt barn, för även om det är ovanligt så kan också barn drabbas av hjärtstopp. Aftonbladet skriver i denna artikel om hur HLR-kunskap är avgörande för att rädda liv.

Två timmar av din dyrbara tid är inte så mycket. Om du vill gå lite längre kan du lägga till en timme. Då får du med dig allmän första hjälp när någon blir akut sjuk eller det varit en olyckshändelse. Något som sker varje dag. Vill du avsätta en hel dag, det vill säga fem timmars undervisning så kan du bli riktigt väl förberedd på allt som kan hända. Brännskador, förgiftning, MC-olyckor, astma eller något annat hemskt. Det är inte roligt att prata och lära sig om dessa saker, men det kan rädda liv.

Komma igång med HLR

Nu för tiden så talas det ofta om att ha en väska redo för om det blir en akut situation. I vissa länder lever de med det ständiga hotet av jordskalv eller orkaner. Men det är ganska sällan som det verkligen blir aktuellt med en evakuering. Det samma kan sägas om HLR. Genom att lära dig grunderna, och gärna lite till, så är du redo för en nödsituation. Den kanske aldrig kommer, men skulle det vara fallet är du så tacksam att du vet vad som ska göras.

En HLR kurs kan vara en bra julklapp. Kanske låta någon i familjen gå den för att sedan lära ut det till de andra. Eller så kan du önska dig en hjärtstartare i födelsedagspresent. Det är inte alls makabert utan visar att du uppskattar ditt eget och alla andras liv. För om någon får hjärtstopp så handlar det om sekunder eller minuter innan det blir allvarligt galet.

Förutom att du kan rädda liv så kan du öka chanserna för att de snabbt återhämtar sig. Biverkningarna efter ett hjärtstopp kan vara allvarliga, men de minskar ju snabbare som hjärnan får det där så viktiga syret. Så skjut inte längre upp det utan se till att lära dig rädda liv. HLR, första hjälpen och annat som alla egentligen borde känna till.