Farligt om du inte underhåller huset

En byggnad är en stor investering. Det spelar ingen roll om du köper en liten etta eller ett helt hyreshus. När du investerar och spenderar pengar gäller det att förvalta byggnaden på rätt sätt. Med några få tilltag kan du vara så gott som garanterad att huset kommer att hålla i bra många år. Vare sig du väljer att behålla byggnaden för kommande generationer eller säljer den så har du inte förlorat några pengar. 

Det är klart att fastighetsmarknaden också har något att säga till om. Ibland ligger huspriserna väldigt högt och andra gånger har det hänt att de sjunkit djupt ner i botten. Men faktum kvarstår att du gör väl i att underhålla ditt hus. Annars kan du inte bara förlora pengar utan det kan också vara farligt. Ingen vill hamna i en situation där huset blir en börda som är svår att bli av med. 

En snygg och välskött fasad

Det första du ser när du kommer till en byggnad är fasaden. Den kan ge ett gott intryck eller säga något annat om ägaren. Därför är det vanligt att måna om att ha en snygg fasad. Att visa upp sig så att säga, från sin bästa sida. Men det är inte den allra viktigaste anledningen till att sköta om fasaden. För den är inte bara ansiktet utåt, fasaden fungerar även som ett skal. Den skyddar både huset och de som bor i det. Ska du anlita någon för att putsa fasaden? 

När fasaden är ordentligt omskött så förhindrar den fukt från att ta sig in. Annars kan det räcka med en spricka för att du ska få stora problem. Fukt kan skada materialet i huset, bland annat genom att det leder till mögel. Fukt och mögel är något som inte är bra att andas in. Speciellt viktigt är det att fasaden är välskött när det finns barn i huset. De är extra känsliga för en fuktig innemiljö. Du kan få offert med alla detaljer. 

Farligt att försumma huset

Det lönar sig alltså att underhålla en byggnad. Dels blir den inte förstörd. Om inte annat så ska du tänka på dina pengar. Men ännu viktigare för de flesta är att luften och miljön inne i byggnaden förblir sund. Du kan undvika sjukdomar och allergier helt enkelt genom att inspektera din fasad varje år. Brist på fasadputsning kan vara farligt. 

Många drar sig för det här arbetet eftersom det kan vara krångligt. Men det räcker med att anlita en bra firma så tar de hand om allt samman. Små reparationer är både enklare att utföra än stora tilltag. Om du fångar upp sprickor i tid så blir de inte större. Genom att tvätta av alger och liknande så blir hela ytan torrare och mindre lättangripen. Det är som med allt annat, om du ser över det regelbundet så slipper du de stora reparationerna. 

Spara tid och pengar

Det kostar pengar att renovera fasaden. Och det tar tid att underhålla huset. Men det blir ännu dyrare eller komplicerat om du inte gör det. Folk som försummar sina byggnader kan få betala böter om något faller ner och skadar förbigående. Det kan också bli anmält om huset sticker ut i omgivningarna som fult och skadat. Även om dessa är extrema exempel så visar de att ditt hus är viktigt inte bara för dig. Expressen skriver om hur du får råd att renovera huset.

Många tar ett så kallat renoveringslån för att åtgärda vissa saker. Men det finns andra alternativ som kan vara värda att se närmare på. Du kan naturligtvis spara ihop pengarna innan du sätter igång. Ibland måste dock en renovering göras ganska snabbt, dels beroende på vädret men framför allt om det finns risk för att problemet blir större. En del lägger på lite extra uppepå huslånet, för där brukar räntan vara gunstig. Men det finns mycket som ska fungera så det bästa är att prata igenom det med din kontakt på banken. 

Undvik problem genom regelbundet underhåll

Det är klart att det tar både tid och kan kosta pengar att underhålla fasaden. Men det är en del av att äga ett hus. Allting du köper har ett värde men är även ett ansvar. Vare sig det handlar om hus eller bil, möbler eller instrument. Du måste ta hand om dem på rätt sätt för att kunna dra nytta av dem eller njuta av dem i längden. 

Med ett hus är det ännu viktigare eftersom det faktiskt kan bli farligt om du inte sköter om det. Dels för de som befinner sig i byggnaden. Till att börja med kan inneklimatet kompromissas om fukt och mögel får fotfäste. Det går att sanera men det kan ta tid och eventuellt måste du evakuera under arbetets gång. I allra värsta fall kan ett misskött hus skada folk. När fasaden eller andra delar faller ner är det lätt hänt att något får det i huvudet. Eller snubblar över högar av puts och annat skräp.

Om du inte bryr dig om hur andra mår, vilket är ganska ovanligt, så ska du i alla fall tänka på dina pengar. Ett hus är en investering, och ofta har du fått ta lån och spara för att ha råd. Så istället för at kasta bort dina resurser kan du få återbäring med ränta om du tar dig tid att underhålla byggnaden. 

Ett snyggt och välmående hus

Vissa byggnader har stått i flera hundra år, och en del tusentals år. Du kan än idag besöka dem och de står lika stadigt nu som förr i tiden. Med tanke på hur starka vädrets makter är så säger det något om byggherren. Men även om de som använt eller bott i byggnaden. Om ingenting görs åt den så faller den ihop. Därför har folk århundranden in och århundranden ut renoverat och lappat huset. De har brytt sig om byggnaden och idag är alla tacksamma för det. Hur mycket mer ska du inte sköta om ett hus som är ditt eget och där kanske din familj bor?

170 thoughts on “Farligt om du inte underhåller huset”

  1. Osteoclasts clast is from the Greek word meaning to break are large cells that function to reabsorb or digest bony tissue. Plaquenil The surface area A along the cut midsection is A L r Cvgrwv

  2. [img]https://www.aljazeera.com/wp-content/uploads/2022/03/2022-03-21T155254Z_1028628154_RC2W6T990PES_RTRMADP_3_UKRAINE-CRISIS-KYIV-DEFENCE.jpg?resize=1200%2C630[/img] Biden says India ‘somewhat shaky’ on Russia invading UkraineAl Jazeera English plsHelpUkraine03202222

Leave a Reply

Your email address will not be published.